Senaste inläggen

Av Martina Karlsson - 11 mars 2011 17:15




Fisk i ugn



Idag blev det fisk, hittade en lite firre i affären och tänke att jag skulle vara kreativ och ge mig på att laga det idag. Ska jag vara ärlig så har jag ingen aning om vad det var för fisk, lite var den alla fall, å god :P


Recept:


1 liten firre från affären

en klick smör

Timjan, gärna färsk, går lite bra med torkad

smör

Peppar och salt

samt vitlök   



(Beskrivningen låter lite sisådär,  jag har svårt att beskriva det bättre)

Skär bort huvudet strax bakom gälarna. Skär längs "magen" ner till bakfenan. 

(Jag hade tur att fisken redan var rensad) Bena ut fisken, inte så svårt som det verkar. Jag tyckte det verkade knepigt. Det jag gjorde var att få loss benen från ryggraden för att sedan dra ut benen för hand. När småbenen var ute tog jag ut ut ryggraden, eller vad det kallas. Hade ingen färsk timjan   

så det fick bli kryddtimjan med salt och ny malen peppar.

Toppade med en klick smör och 3 vitlöksklyftor.

Wrapa in den tätt i folie.


In i ugnen på 125 grader i 25minuter och sen är det klart. Har du en ungstemperameter så är fisken klar vid ca 63 gader.


Servera med lite timjanskryddat smältsmör och nykokt potatis.

     



MUMS! 

Av Martina Karlsson - 11 mars 2011 14:30




 Glutenfri lunchfika


Budapestrulle


 Var och fikade med Gustav idag. Ibland är det så himla tråkigt, för det finns nästan inget annat att välja på än maränger, biskvier eller kokosrulle.

  Ingen mot dem med som allt annat så är det svårt att variera sig när en glutenintolerant person ska äta eller fika. Det var kul att bryta mönstret. Här är mitt recept på budapestbakelse (dagens fikabröd och bilden nedan) när jag gör den.


Recept:

1,5 dl hasselnötter

5st äggvitor endast vitor

3dl socker

2msk kakao

2msk maizena

Mandelflarn


2dl grädde

1 burk mandariner



Hacka nötterna i minimala bitar


Vispa äggen. Se till att undvika att knäck äggen direkt i bakburken. Om en äggula går sönder, och hamnar bland äggvitorna, är det näsan omöjligt att få fluffet som vi senare vill åstakomma.  Knäck helldre ett ägg i tag i ett glas och hällöver eftersom. 


Vispa äggvitorna till ett vittskum. Rör sedan ner sockret försiktigt. vänd sedan försiktigt ner nötterna, kakao och maizena. 


Häll ut smeten på en plåt med bakpapper och strö över mandelflarn eller hackade nötter. In i Ugnen på 175grader i ca 20-25 minuter.


Töm burken mandarinerna på mandarinspadet

Vispa grädden


När kakan är klar låt den svalna ordentligt, annar smälter grädden när den ska på.

 När kakan har svalnat, bred ut gräddern i ett lagomt lager, för dig som måste veta så ska det vara ca 0,5cm tjock gräddtäcke. lägg på mandariner och rulla ihop den, ta hjälp med bakplåtspappret.

               Dela och bjud en kompis eller farfar :)



Av Martina Karlsson - 11 mars 2011 11:30



SKa iväg och fika med en kompis och vill inte smälla i mig en jättelunch innan. Då är det bra att ha ha något snabbt och lätt att äta. 


Hittade det här när jag var på Malta, har försökt hitta det här hemma också med det finns inte. Tänkte att jag skulle hitta det i en asiatisk affär eftersom det är samma märke som de nudlarna som jag brukar äta, men icke.


Tillagning:

Koka upp vatten

Öppna påsen och häll i, tillslut.

Vänta 8 minuter, KLART!


    

Gott och Mättande

Av Martina Karlsson - 11 mars 2011 02:02



Kvällsfika


Sitter här vid min dator och ätit lite kvällsfika

Ingefärs- och Citronvatten och en skorpa.


Koka upp vatten, En skiva Citron, ingefär, en bit lika stor som lillfingernagel ungifär. Låt det dra och ta bor citronen och ingefäran. Ta 1,5 tesked honung. klart att dricka.


  



Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 01:45



  Grönsakerna började se lite tråkigt ut så i dag blev det sopplunch. Grönsakssoppa med kyckling.


Mitt Recept: 2 Pers

Grönsaker

Kycklingfond

Färdig tillaga kycklingfilé

Burkmajs

Ägg


Koka upp lite mer än en liter vatten, ha i kycklingfond ca 2-3 msk. 

Hacka lök, potatis, Rotsellei, kålrot, broccolisjälk och purjulök. Låt dem koka i vattnet.

Skär kycklingen i mindret bitar, typ strimlor. 

När grönsakerna har ca 4 min kvar, häll i majsen och kycklingen. 

Knäck 1-2 ägg i en skål och vispa. Strax innan soppan är kvar, häll i äggen och rör runt. 


Servera


    






Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 01:45


FRUKOST


Dagens frukost består av glutenfri Musli med mandelmjölk

     

   Bra med fiber, dock är mjölken lite för söt för min egen personlig smak.


En bra dag börjar med en bra frukost!

Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 00:59



Är du lite busy som jag är ibland och känner för hemmalgad mat är det bra med storkok. 

Idag har det varit storkok hemma hos mig.

KROPPKAKOR 

   och

SPENATPAJ


Kroppkakor

Kroppkakor är något som folk inte tänker på i första taget när det tänker på matlagning. Det är inte alls svårt, inte allt dyrt och det kräver inte alls så mycket tid. 


500g potatis

2.5mjöl vetemjöl eller glutenfritt

1-2 ägg


Fyllning:   

Gullök

Champinjoner


Oftast har jag en ett lager champinjoner hemma. Tänk på  att ha dem i en papperspåse (svamppåse), annars blir det snabbt äckliga/svettiga/dåliga. Fanns inga i affären idag, det fick bli en godispåse


el


Gullök

Rimmat fläsk (hackat i småbitar)



Skala Potatisen ( kroppkakan faller lättare i sär när  

skalet med med) När de är klara mosa potatisen

med engassel eller mosstav. Låt potatisen svalna.                    




 Under tiden potstisen svlanar kan du steka   

fyllningen. Hacka i små bitar (annars blir det svårt

att fylla kroppkakan när det är dags) och stek sedan. Steker du fläsket är det många som föredrar att den är lite knpig, spara inte för mycket på matfettet.


När potatisen har svalnat en aningen knäck i ett ägg

och ha i mjölet, rör om. Degen som blir ska inte vara

för klibbig och inte för torr. Om degen är kletig kan

det vara ett tecken på att potstisen var för varm innan

du började, annars ha i mer mjöl. Är den för torr, knäck i de andra ägget. 


När degen är klar och fyllningen är stek är det dag att forma kakorna.Sätt på en kastrull med vatten och lite salt, stor nog för att täck

kroppkakorna och ha god marginal med vatten när

kroppkakorna ligger på botten.  

 Ta en bit från degen, hur mycket avgör du själv, rulla

degentill en boll och tyrck sedan tummen så att det blir

hål. I hålet lägger du sedan fyllningen och täcker igen. 


  En bra grej är att rulla klart alla kakorna innan de ska ner i vattnet. När du har rullat klart dem är det bara att lägga i några av bollarnai vattnet, inte för många i taget, och låt dem

koka. När kroppkakorna flyter upp till ytan är de klara.

  Det tar 4-7 minuter beroende på storlek.


Severa sedan med lite fetare mjöl eller grädd, lingonsylt och smör. 

  Har du fyllning över är det gott att ha det på sidan. 


  

Vegitariska Kroppkakor




PAJ

Idag var jag (O)smart nog och gick efter ett recept som jag hade på väggen hemma. Gör inte samma misstag som jag gjorde, använd INTE det! Här är ett tidigare recept på precis samma paj.


Pajdeg:     

3dl Vetemjöl

100g margarin/smör

3 msk vatten

 1 krm salt   


-Dela smöret i mindre delar. När degen är som en massa smulor, då är det dags att trycka ut den, tryck ut i en rund form, 26-30 cm.  


Om du vill kan du förgrädda den på 200° i 10 min. 


Fyllning:

3 dl mjölk

3 ägg

salt & peppar

Mina egna personliga kryddor som jag har använt är Cayennepeppar, Chilipeppar. (Därav att min paj är delvis lite röd)


Spenatpaj m vitlök:

 Tina frystspenat, häll av vattnet*, och fyll botten med spenat.   Hacka 3 vitlöksklyftor i småbitar. Lägg i vitlöken i fyllningen och häll sedan över fyllningen över spenaten.

    In i ugnen på 200°-225°i 25 minute



* Tips när spenaten har tinat med fort ärlite

frys, vilket jag personlig  tycker är bättre. Är att använda sig av en stekspade eller liknande.

Tryck med stekspaden på spenaten, få pressat

vattnet ut och det blir lättare att hälla av.









Nu har jag paj och kroppkakor i frysen

och någon dag framöver =D





Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 00:51

En klassiker som jag ALLTID ser till att ha hemma är nudlar. För mig är det något av det godaste. Det går att äta som de är, bland med grösaker som en wook eller ha i annan maträtt. Passar till allt.


För er som kan äta mjöl finn det ett väldigt stort utbud men för mig som inte kan det blir det risnudlar, vilket jag tycker är godast. Jag har inte sett detta säljas i vanlig mataffärer men tur som jag har har bor jag i stockholm, utbudets stad. De som jag köper finns i en kinaaffär vi skanstull, 3 för 10:-. Billig och gott!


  

Glöm inte de obligatoriska pinnarna!

Ovido - Quiz & Flashcards