Senaste inläggen

Av Martina Karlsson - 24 februari 2011 16:25



PUCKO



   Alltid redo!



Snart är det dags för träning, packar ner min pucko.

  Varför pucko, efter träning dessutom?


Jo, så här är det....


I pucko finns det mjölk och i mjölk finns det protein. I pucko finns det också socker, mjölksocker och tillsatt socker. Socker brukar vanligtvis inte vara så positivt kopplat till träning men just här är det ett bra exempel.

       Så, efter träning är cellerna, i musklerna, "hungriga" och då behöver de näring. När jag då dricker pucko så hjälper sockret till att öppna cellen. Det i sin tur gör att proteinet kommer lättare in i muskeln. 

   Puckon är inte ett alternativ till någon mat efter träningen men den hjälper till med snabbare återhämtning och gör så att kroppen inte behöver "äta"/ta näring av musklerna. 

  Pucko efter träning och sen mat när jag kommer hem.

Av Martina Karlsson - 24 februari 2011 13:58



RISOTTO

Med helstekkycklingfilé och goda kryddor

Italiensk risotto***


Ibland, väldigt ofta, ogillar jag att äta själv. jag tycker att det är ett bra sätt att mötas och dessutom är det väldigt trevligt.


Dagen lunchgäst: Yvette




Jag utgick från en recept från Tasteline och det som stod på rispaketer och gjorde mitt eget.


Här är det:


 Mitt recept på Risotto

1 dl olja oliv/raps
1 medelstor gullök
4 dl Avorioris 
2 dl Vin  (Jag tog J.P Chenet vin)
5 dl Buljong höns/grönsak (Jag tog 2 msk knorr kycklingfond i 5 dl vatten)
2-3 medelstora Champinjoner
 100g  riven parmesan ost
Grovmalen svartpeppar & salt, efter smak
   (Tips! Var försiktigt med saltet, Osten är salt och buljongen är salt)
 
Tjockbottnad stekpanna med lock eller kastrull
  
  
Värm upp oljan och bryn löken någon minut. Den ska inte få färg, det förstör smaken
Häll ner riset (okokt) och bryn i ca 4 minuter, Riset ska inte få färg.
  Häll sedan ner 1dl vin
 
 
Häll i varm buljong och resten av vinet. Buljongen ska vara varm för att inte avbryta uppkokningen.
Låt sjuda i 35-40 minuter
  Lägg i de hackade champinjonerna när riset har sjudit i 7-10 minuter
      
När risotton börjar bli fast, peppra med svartpeppar och salta häll i parmesanosten och stäng av plattan. 
       
Tillbehör: Kyckling
Lägg i rikligt med smör i en tjockbottnad kastrull på högvärme
Häll i ex oregano och  peppar
Sänkplattan och lägg direkt efter i Kycklingfilén.
    
 
  Låt kycklingen bryna och ös smöret med kryddorna över kycklingen då och då. 
Kycklingen ska få en temperatur på ca 67°-70° det tar ca 15-20 minuter
I ur kycklingen ut kastrullen och lägg ner kålen (sweet heart gem) i kyddsmöret och lät de bryna tills de får färg.


Klar att servera!   
...-


MAT
Av Martina Karlsson - 24 februari 2011 13:49

I förrgår åkte jag runt halva (vasa-)stan för att hitta riven parmesanost, tänk så omöjligt jag kände att det var. Alla fall, hittade den tillslut på hemma plan! :)


Idagarna har det blivit nudelwook med kyckling, Chevrétoast och idag blev det risotto med helstekt kycklingfilé. 


Meningen med Bloggen är att lägga upp recept på bloggen där det finna tillgång till recept med inte allt för mycket ingredienser och till en rimlig kostnad för både studenter, medelklasser och andra som vill känna sig klassade.

  Även tips på annat i mat väg.


Maten som lagast utgår från en gluten- och laktosfri kost, pga allergi, men det som vanligt att använda sig av ingredienser som vetemjöl och "vanlig" grädde.


Det kommer finns tillgång till de flesta recepten och bilder på den färdiga maten.


Nu hoppas jag att jag kommer vara aktiv och underhålla bloggen!


 Bon Appétit!

Ovido - Quiz & Flashcards