Senaste inläggen

Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 00:39



På besök hos Lina hade hon lagat den klassiska köttfärgsåsen


Här är Köttfärssås á la Lina style


Köttfärs

Lök

Vitlök

Majs

Champinjoner

Krossade tomater 

Grädde


Ett bra tips när ni lagar mat för att det ska flyta smidigt. Det handlar inte om att det ska gå fort, mer att det ska vara bekvämt så att det smider på och inte till exempelvis bränner vid sig. Tipset i det här fallet är att:


Ta fram ingredienserna som ska användas

Öpnna gräddförpackningen och de krossade tomaterna

Öppna majsburken och häll av spadet 

Hacka löken och Champinjonerna

Skala vitlöken


När du har gjort det så flyter det på ganska bra.

 Då är det bara att börja fräsa löken

Häll på köttfärsen och champinjonerna

När mesta dels av köttfärsen börjar bli klar (brun) häll i majsen

1-2 minuter senare häll över krossade tomater och så mycket grädde som du vill ha. När det börjar puttra, låt det göra det 3 minuter och sen är det klart.


Servera med ris, potatis eller pasta.


Gör gärna en stor sats så har du över till en ellerflera matlåder.


  












 Eftersom det var lördag är det aldrig fel med efterrätt


Vi åt Glass med varma hallon



Värm upp frysa hallon i kastrull eller Micron. En smaksak om du du inte är över förtjust när det är lite surt från hallonen är att hälla i lite socker.

Lägg upp glassen i en skål och häll över den nu varma hallonsåsen.



      

GUDOMLIGT GOTT!

Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 00:21



Några ingridsener som jag alltid har hemma och i kylskåpet är:


Gullök

Vitlök

Diverse Grönskaer (speciellt squash och Champinjoner)

Ägg

Smör

Balsamico Dressing (tjockare varianten)   


Oftas har jag endel inredisener vilket gör att det finns alltid något att laga när det kurrar till i magen. 



  Fick fin besök från min käre kompis Gustaf. Salladen började se lite vissen ut så när vi var på väg hem till mig köpte vi med oss fördiggrillad kyckling och gjorde KYCKLINGSALLAD

Kycklingsallad


Vilka grösakerdu vill och grillad kyckling


Jag hade:


Minitomater i olika färger

Huvudsallad

Majs (ett måste)

Gurka


PASTA

KYCKLING


Hacka grönsakerna, koka pastan och plocka bort köttet från den färgiköpta kycklingen. 

  Bland och toppa med dressing!

     KLART!


  

Av Martina Karlsson - 10 mars 2011 00:15

Tjo!


Nu är jag tillbaka!

  HAr haft teknikpause vilket innebär att jag har i största möjliga mån försökt hålla mig ifrån teknik. I detta fallet har jag försökt hålla mig ifrån dator och mobil.


  Men Men, nu e jag tillbaka!


Av Martina Karlsson - 26 februari 2011 21:15

  


Då var det dags för kvällens mat.

Det blev paj, ost & skinkpaj och spenatpaj med vitlök.


Gustav gjorde ost & skinkpajerna och jag gjorde gluten- och laktosfri spenatpaj.


Lite smått irriterad, gjorde bekvämt och köpte mjölmix. Kollade en snabbis på baksidan och läste bland att det skulle tillsättas jäst, skumt men jag köpte jästen ändå. 

   Tro inte att receptet på paj INTE var med på paketets baksida :S Istället var det recept på formbröd, där man skulle ha i jäst. Förvirrande. Gick in på företagets hemsida, hittade inget recept där heller. Hittade ett tillslut, en norrman har postat ett inlägg på produktsidan. Hittade receptet och en del smått irriterade inlägg ang förpackningens framsida.


                

Mixpaket med paj  Inget recept på     Gustafs pajdegsbollar 

 på framsidan      paj utom på bröd        och min pajmix    

 Förvirrande!         




Recepten:


Glutenfri Pajdeg:   

4 1/2 dl semper mix

140 g smör/margarin/rapsolja2 ägg

1krm salt

-Blanda samman och tryck ut i en rund form, 26-30 cm.  

Om du vill kan du förgrädda den på 200° i 10 min. 




Pajdeg:   

3dl Vetemjöl

100g margarin/smör

3 msk vatten

1 krm salt


-Blanda samman och tryck ut i en rund form, 26-30 cm.  

Om du vill kan du förgrädda den på 200° i 10 min. 


Fyllning:

3 dl mjölk

3 ägg

salt & peppar



Ost och skinkpaj:

Täck botten av pajen med röktskinka (ca 350-400gram) täck med rivenost och häll över fyllning


In i ugnen på 200°-225°i  20minuter


Spenatpaj m vitlök:

 Tina frystspenat, häll av vattnet, och fyll botten med spenat.   Hacka 3 vitlöksklyftor i småbitar. Lägg i vitlöken i fyllningen och häll sedan över fyllningen över spenaten.

    In i ugnen på 200°-225°i 25 minuter











På båda pajerna ska du kunna skaka på pajformen utan att fyllningen gör det, då vet du att den är klar.


   Servera med en utsökt fräsh sallad.


  


                                            

  

        


Efterrätt: 

Bananasplit

Glass/laktosfri glass

Kola/chokladsås (ej ohoj, den innehåller mjöl)

Vispad grädde/laktosfri grädde

 

  Maränger         

 Bananer     


Lägg glassen i en stor skål, häll först över grädde, sen skivade bananer, 

Häll över maränger och toppa med kola och/eller chokladsås

  

Av Martina Karlsson - 26 februari 2011 14:56

Var och handlade till kvällen i Mörby Cantrum, missade bussen och fick ta en trevlig (40 minuters) promenad. Trevligt men tungt.


Nu sitter vi och lyssnar på skönt musik och har käkat brunchlunch eller lunchbrunch.


Dagens lunchbrunch blev:


    


Skämt å sido det var godare än vad det ser ut.


Äggröra, köttbullar och sallad


  


Mästerkocken


  

Av Martina Karlsson - 26 februari 2011 00:32



Kalas! I morgon blir det firande av den nu mera unge mannen Gustav!

   Då ska jag vi paja, alltså göra paj!


Av Martina Karlsson - 25 februari 2011 19:50

Idag skulle jag träffa min Kompis Carro, hon ringer och frågar om jag inte kan göra lite lunch, ja visst säger jag. "0 minuter på mig, vad gör jag?




 Här ska ni få, kanske det

       lättaste receptet som finns:

           Vilka grönsaker du vill

Hacka                              

Häll över olja och bland

                             Salt och peppar          

                 In i ugn på 225°i 15-25 min                                

(beroende på hur stora grönskasbitar)                  

  Klart!                  

   Carros blev gratinerad med Ost & min utan


Av Martina Karlsson - 24 februari 2011 18:00


Kvällens


MENY




Förrätt:

Toast Chevré

med Valnötter och Honung

      

           Nygrillade     Mina Glutenfria toasts



Huvudrätt:

 Lax med frasigt täcke 

med koktpotatis och skaldjurröra


  


Efterrätt:

Hallonpaj

med Tofulineglass


    

Laktosfri glass och glutenfri Hallonpaj


  


Recept:


Chevrétoast

Bröd, Toast eller baguett

Chevréost

Valnötter 

Flytande Honung

(rucolablad)


Bred brödet med smör (om du vill)

Skriva ev osten i 0.5 cm skivor

Lägg på osten sen valnötterna och toppa med hunong.

*Vill du ha lite söttma som bryter osten spara inte in på honungen.

Jag tog rikligt med honung märkte av den väldigt lite, osten neutaliserar.   

In i Ugnen på 200° i ca 15 minuter. 

   

Mitt bröd ser som vanligt lika              Jockes toast innan grillning         Att skiva osten är en utmaning

tillbjudande ut som vanligt




Lax med frasigt täcke


Laxfile ca 600g Norge Odlad

Lax eller annan fiskfilé  (ca 300gram till två pers)

50g laktosfritt margarin/smör

Glutenfritt ströbröd

rivet skal från en halv citron
1 vitlöksklyfta
1 näve basilikablad
olivolja
havssalt
peppar

 (1 dl riven parmesan)

  


Lägg fisken på en ungsplåt eller form och täck den med folié.

Blanda övriga ingredienser hacka smått, eller mixa. Lägg över dem sedan som ett täcke ovanpå fisken.

    In i Ugn på  200° i ca 25 min

Tillbehör: 

-Kokta grönsaker

-Kokt potatis

 Personligen gillar jag pressad potatis

till den här fiskrätten. För mig blir det lite

tråkigt och tort med bara potatisar

så där på sidan.

  

Sås:

 Crème fraiche som blandas med

 ex riven citron. Prova exprementera

 vad som skulle kunna funka.

               Eller      

Arlas kryddade crème fraiche 

Har inget recept på skaldjursröran, sorry



                         HallonPaj

Gluten- & Laktosfri

Smuldeg:

4-6personer

3dl glutenfritt mjöl

1dl socker

2 msk sirap

75g laktosfritt smör

3 dl hallon (Eller ett paket frysta hallon halvtinade)

2msk socker

Ev 1 msk potatismjöl

Lägg bären i en ungssäker form och strö över sockret, ev potatismjölet.

Blanda samman allt till smuldegen utom smöret och rör om. Tärnasmöret och lägg i det efter omrörning. När degen börjar smula sig är den klar. 

Fördela smuldegen jämt över bären. 

 In i ugn på 225° i ca 20 minuter,beroende på tjocklek på formen.

Servera med tofulineglass, laktosfri grädde eller laktosfri vaniljsås.

  




Smaklig måltid!






MAT
Ovido - Quiz & Flashcards