Senaste inläggen
På besök hos Lina hade hon lagat den klassiska köttfärgsåsen
Här är Köttfärssås á la Lina style
Köttfärs
Lök
Vitlök
Majs
Champinjoner
Krossade tomater
Grädde
Ett bra tips när ni lagar mat för att det ska flyta smidigt. Det handlar inte om att det ska gå fort, mer att det ska vara bekvämt så att det smider på och inte till exempelvis bränner vid sig. Tipset i det här fallet är att:
Ta fram ingredienserna som ska användas
Öpnna gräddförpackningen och de krossade tomaterna
Öppna majsburken och häll av spadet
Hacka löken och Champinjonerna
Skala vitlöken
När du har gjort det så flyter det på ganska bra.
Då är det bara att börja fräsa löken
Häll på köttfärsen och champinjonerna
När mesta dels av köttfärsen börjar bli klar (brun) häll i majsen
1-2 minuter senare häll över krossade tomater och så mycket grädde som du vill ha. När det börjar puttra, låt det göra det 3 minuter och sen är det klart.
Servera med ris, potatis eller pasta.
Gör gärna en stor sats så har du över till en ellerflera matlåder.
Eftersom det var lördag är det aldrig fel med efterrätt
Vi åt Glass med varma hallon
Värm upp frysa hallon i kastrull eller Micron. En smaksak om du du inte är över förtjust när det är lite surt från hallonen är att hälla i lite socker.
Lägg upp glassen i en skål och häll över den nu varma hallonsåsen.
GUDOMLIGT GOTT!
Några ingridsener som jag alltid har hemma och i kylskåpet är:
Gullök
Vitlök
Diverse Grönskaer (speciellt squash och Champinjoner)
Ägg
Smör
Balsamico Dressing (tjockare varianten)
Oftas har jag endel inredisener vilket gör att det finns alltid något att laga när det kurrar till i magen.
Fick fin besök från min käre kompis Gustaf. Salladen började se lite vissen ut så när vi var på väg hem till mig köpte vi med oss fördiggrillad kyckling och gjorde KYCKLINGSALLAD
Kycklingsallad
Vilka grösakerdu vill och grillad kyckling
Jag hade:
Minitomater i olika färger
Huvudsallad
Majs (ett måste)
Gurka
PASTA
KYCKLING
Hacka grönsakerna, koka pastan och plocka bort köttet från den färgiköpta kycklingen.
Bland och toppa med dressing!
KLART!
Tjo!
Nu är jag tillbaka!
HAr haft teknikpause vilket innebär att jag har i största möjliga mån försökt hålla mig ifrån teknik. I detta fallet har jag försökt hålla mig ifrån dator och mobil.
Men Men, nu e jag tillbaka!
Då var det dags för kvällens mat.
Det blev paj, ost & skinkpaj och spenatpaj med vitlök.
Gustav gjorde ost & skinkpajerna och jag gjorde gluten- och laktosfri spenatpaj.
Lite smått irriterad, gjorde bekvämt och köpte mjölmix. Kollade en snabbis på baksidan och läste bland att det skulle tillsättas jäst, skumt men jag köpte jästen ändå.
Tro inte att receptet på paj INTE var med på paketets baksida :S Istället var det recept på formbröd, där man skulle ha i jäst. Förvirrande. Gick in på företagets hemsida, hittade inget recept där heller. Hittade ett tillslut, en norrman har postat ett inlägg på produktsidan. Hittade receptet och en del smått irriterade inlägg ang förpackningens framsida.
Mixpaket med paj Inget recept på Gustafs pajdegsbollar
på framsidan paj utom på bröd och min pajmix
Förvirrande!
Recepten:
4 1/2 dl semper mix
140 g smör/margarin/rapsolja2 ägg
1krm salt
-Blanda samman och tryck ut i en rund form, 26-30 cm.
Om du vill kan du förgrädda den på 200° i 10 min.
Pajdeg:
3dl Vetemjöl
100g margarin/smör
3 msk vatten
1 krm salt
-Blanda samman och tryck ut i en rund form, 26-30 cm.
Om du vill kan du förgrädda den på 200° i 10 min.
Fyllning:
3 dl mjölk
3 ägg
salt & peppar
Ost och skinkpaj:
Täck botten av pajen med röktskinka (ca 350-400gram) täck med rivenost och häll över fyllning
In i ugnen på 200°-225°i 20minuter
Spenatpaj m vitlök:
Tina frystspenat, häll av vattnet, och fyll botten med spenat. Hacka 3 vitlöksklyftor i småbitar. Lägg i vitlöken i fyllningen och häll sedan över fyllningen över spenaten.
In i ugnen på 200°-225°i 25 minuter
På båda pajerna ska du kunna skaka på pajformen utan att fyllningen gör det, då vet du att den är klar.
Servera med en utsökt fräsh sallad.
Efterrätt:
Bananasplit
Glass/laktosfri glass
Kola/chokladsås (ej ohoj, den innehåller mjöl)
Vispad grädde/laktosfri grädde
Maränger
Bananer
Lägg glassen i en stor skål, häll först över grädde, sen skivade bananer,
Häll över maränger och toppa med kola och/eller chokladsås
Var och handlade till kvällen i Mörby Cantrum, missade bussen och fick ta en trevlig (40 minuters) promenad. Trevligt men tungt.
Nu sitter vi och lyssnar på skönt musik och har käkat brunchlunch eller lunchbrunch.
Dagens lunchbrunch blev:
Skämt å sido det var godare än vad det ser ut.
Äggröra, köttbullar och sallad
Mästerkocken
Kalas! I morgon blir det firande av den nu mera unge mannen Gustav!
Då ska jag vi paja, alltså göra paj!
Idag skulle jag träffa min Kompis Carro, hon ringer och frågar om jag inte kan göra lite lunch, ja visst säger jag. "0 minuter på mig, vad gör jag?
Här ska ni få, kanske det
lättaste receptet som finns:
Vilka grönsaker du vill
Hacka
Häll över olja och bland
Salt och peppar
In i ugn på 225°i 15-25 min
(beroende på hur stora grönskasbitar)
Klart!
Carros blev gratinerad med Ost & min utan
Kvällens
MENY
Förrätt:
Toast Chevré
med Valnötter och Honung
Nygrillade Mina Glutenfria toasts
Huvudrätt:
Lax med frasigt täcke
med koktpotatis och skaldjurröra
Efterrätt:
Hallonpaj
med Tofulineglass
Laktosfri glass och glutenfri Hallonpaj
Recept:
Chevrétoast
Bröd, Toast eller baguett
Chevréost
Valnötter
Flytande Honung
(rucolablad)
Bred brödet med smör (om du vill)
Skriva ev osten i 0.5 cm skivor
Lägg på osten sen valnötterna och toppa med hunong.
*Vill du ha lite söttma som bryter osten spara inte in på honungen.
Jag tog rikligt med honung märkte av den väldigt lite, osten neutaliserar.
In i Ugnen på 200° i ca 15 minuter.
Mitt bröd ser som vanligt lika Jockes toast innan grillning Att skiva osten är en utmaning
tillbjudande ut som vanligt
Lax med frasigt täcke
Lax eller annan fiskfilé (ca 300gram till två pers)
50g laktosfritt margarin/smör
Glutenfritt ströbröd
rivet skal från en halv citron
1 vitlöksklyfta
1 näve basilikablad
olivolja
havssalt
peppar
(1 dl riven parmesan)
Lägg fisken på en ungsplåt eller form och täck den med folié.
Blanda övriga ingredienser hacka smått, eller mixa. Lägg över dem sedan som ett täcke ovanpå fisken.
In i Ugn på 200° i ca 25 min
Tillbehör:
-Kokta grönsaker
-Kokt potatis
Personligen gillar jag pressad potatis
till den här fiskrätten. För mig blir det lite
tråkigt och tort med bara potatisar
så där på sidan.
Sås:
Crème fraiche som blandas med
ex riven citron. Prova exprementera
vad som skulle kunna funka.
Eller
Arlas kryddade crème fraiche
Har inget recept på skaldjursröran, sorry
HallonPaj
Gluten- & Laktosfri
Smuldeg:
4-6personer
3dl glutenfritt mjöl
1dl socker
2 msk sirap
75g laktosfritt smör
3 dl hallon (Eller ett paket frysta hallon halvtinade)
2msk socker
Ev 1 msk potatismjöl
Lägg bären i en ungssäker form och strö över sockret, ev potatismjölet.
Blanda samman allt till smuldegen utom smöret och rör om. Tärnasmöret och lägg i det efter omrörning. När degen börjar smula sig är den klar.
Fördela smuldegen jämt över bären.
In i ugn på 225° i ca 20 minuter,beroende på tjocklek på formen.
Servera med tofulineglass, laktosfri grädde eller laktosfri vaniljsås.
Smaklig måltid!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|